Ο Μουαμάρ Καντάφι ζήτησε συγγνώμη για τη σκληρή μεταχείριση των Αφρικανών κατά τη διάρκεια του αραβικού δουλεμπορίου

«Είμαστε ντροπιασμένοι, μαζί με τους αφρικανούς αδελφούς μας, όταν το θυμόμαστε αυτό. Είμαστε ντροπιασμένοι για όσους συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο και ειδικά για τους πλούσιους Άραβες, που θεωρούν τους αφρικανούς τους αδελφούς ως κατώτερους σκλάβους».
Muammar Gaddafi Apologized for the Cruel Treatment of Africans During the Arab Slave Trade

Η ιστορία της Αφρικής συχνά υποδηλώνεται με σκοτεινές στιγμές και υπάρχει πάντα μια ώθηση να συνεχίσουμε να ξαναβλέπουμε την ιστορία έτσι ώστε να θεραπεύονται παλιές πληγές. Και το επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό που βγαίνει όταν μπαίνεις στην ιστορία της Αφρικής είναι η επείγουσα ανάγκη για τεράστια ενότητα, για ενότητα ως Αφρική.

Αυτό είναι το σημείο που ο Μουαμάρ Καντάφι προσπάθησε να μεταδώσει κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του. Υπογράμμισε πάντοτε την ανάγκη να ενωθεί η Αφρική και με κάθε κόστος να αποτρέψει τον δυτικό ιμπεριαλισμό. Η σιδερένια γροθιά του κατέστρεψε τη θητεία του, αλλά όταν ήρθε στην Επανάσταση, στον Παναφρικανισμό, ήταν πολύ αποφασισμένος και ακλόνητος.

Το εμπόριο των Αραβικών Σκλάβων ήταν μια στιγμή της ιστορίας, όπου οι Αφρικανοί υποβάλλονταν σε εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση, που έβγαλε όλη τους την αξιοπρέπεια και την αξία τους. Η ομιλία του στη 2η αραβο-αφρικανική σύνοδο κορυφής στο Sirte τον Οκτώβριο του 2010 ήταν μια ευκαιρία γι 'αυτόν να διορθώσει αυτή τη σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της Αφρικής. Χρησιμοποίησε την ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους των Αράβων για την απάνθρωπη μεταχείριση στην οποία υποτάχθηκαν οι Αφρικανοί και τους υποτάχθηκαν.

Αυτό είναι ένα απόσπασμα της ομιλίας του:
Εκ μέρους των Αράβων, θα ήθελα να καταδικάσω, να ζητήσω συγγνώμη και να εκφράσω βαθιά λύπη για τη συμπεριφορά ορισμένων Αραβών - ιδιαίτερα των πλουσίων μεταξύ τους - προς τους αφρικανούς αδελφούς τους.

Οι πλούσιοι Άραβες αντιμετώπισαν τους αφρικανούς αδελφούς τους κατά τρόπο παρενόχληστο στο παρελθόν. Έφεραν παιδιά και τα πήγαν στη Βόρεια Αφρική, στην Αραβική Χερσόνησο και σε άλλες αραβικές περιοχές.

Υποκλίθηκαν και διαπραγματεύονταν σε αυτά. Ασχολήθηκαν με τη σκλαβιά και την εμπορία ανθρώπων με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο, για να σας πουν την αλήθεια.

Είμαστε ντροπιασμένοι, μαζί με τους αφρικανούς αδελφούς μας, όταν το θυμόμαστε αυτό. Είμαστε ντροπιασμένοι για όσους συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο και ειδικά για τους πλούσιους Άραβες που είδαν τους αδελφούς τους από την Αφρική ως κατώτερους σκλάβους.

Αυτό δεν διαφέρει από τον τρόπο που η Δυτική Αμερική και η Ευρώπη συμπεριφέρθηκαν απέναντι στους Αφρικανούς. Θα τους κυνηγούσαν σαν ζώα, θα τους συμπεριφέρονται σαν δούλοι και θα δρουν σαν αποικιοκράτες. Ασχολήθηκαν με την αποικιοκρατία και τους εκμεταλλεύτηκαν και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εκφράζουμε την απολογία μας και εκφράζουμε τη θλίψη μας.

Αναγνωρίζοντας και "ζητώντας συγγνώμη για την ιστορική υποδούλωση και εμπορία των Αφρικανών σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή από τους Άραβες (που συνεχίζονται σήμερα)", ο Καντάφι αντιμετώπισε το κεφάλι στην απειλή του αντι-μαύρου ρατσισμού στον αραβικό κόσμο.

Πάνω από 700 χρόνια πριν από το Transatlantic Slave Trade, το Sub-Saharan Slave Trade, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως αραβικό δουλεμπόριο, είχε ήδη αρχίσει στα τέλη του 7ου αιώνα. Οι συνθήκες για αυτό έγιναν εύφορες αφού οι Άραβες νίκησαν με επιτυχία και ανέλαβαν την Αίγυπτο και σύντομα έλεγξαν τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Αφρική και μέρη της Δυτικής Αφρικής όπως η Βόρεια Σενεγάλη, το Μάλι, την Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Νιγηρία. Τους έδωσε τεράστιο έλεγχο σε αυτά τα μέρη και οι ιδιοτροπίες τους υπαγορεύουν τη μοίρα του μαύρου προσώπου εκείνη την εποχή.

Στη σύγχρονη εποχή, το εμπόριο των σκλάβων εξακολουθεί να συμβαίνει καθώς οι δούλοι πωλούνται στη Λιβύη όταν προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δυστυχία των χωρών τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Οι στάσεις που κατέχει ο αείμνηστος Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να βασιλεύουν υπέρτατες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ενότητας στην Αφρική.

Πιστώσεις - Πρόσωπο 2 Πρόσωπο Αφρική

Πιστωτική εικόνα κεφαλίδας - ειδήσεις Pambazuka

No comments